Museum 7 eeuwen zorgverlening grauwzusters ... een onvoltooid verhaal

Het museum wordt beheerd door het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael in Diest, bekend van het project Te Gek !?, dat geestelijke gezondheidszorg uit de taboesfeer wil halen.
Het museum vertegenwoordigt de link van de huidige instelling met de taak van de grauwzusters. Hun werk startte in 1348, toen de zwarte builenpest in Diest heerste. Op vraag van het stadsbestuur kwamen grauwzusters uit Hessen naar Diest om mensen bij te staan in deze moeilijke tijd. Geïnspireerd door Franciscus van Assisi en Elisabeth van Thüringen verzorgen zij de zieken thuis. Mensen met zware beperkingen en thuislozen namen ze op in hun gasthuis naast het begijnhof. De grauwzusters zorgden voor een eervolle begrafenis, ook voor arme overledenen.

Vanuit Diest komen er in de streek al snel nieuwe vestigingen: altijd in steden waar de stadsmagistraten vragende partij zijn. De grauwzusters richten in Diest ook andere zorginstellingen op: een gasthuis, een kraamkliniek, een ziekenhuis, een psychiatrisch ziekenhuis en rustoorden voor ouderen.

Het museum bestaat uit acht kamers die elk focussen op een bepaald aspect van het leven en de taak van de grauwzusters zoals de zorg aan huis, het religieuze, de figuur van Franciscus van Assisi, enz. Hoewel de grauwzusters sinds 2008 uit Diest vertrokken zijn, zullen ze er nooit helemaal weg zijn, en dankzij het museum blijft hun werk in de kijker staan.

 


Online reserveren

Reserveer deze uitstap of rondleiding online:

Reserveer online →

Praktische info

Duur

1.30 uur of 2.30 uur

Prijs (per persoon)

€ 2,00

Prijs (per gids)

€ 60,00

Opmerkingen

Duur: 1.30 uur - Prijs: € 60/ gids (max. 15 personen/gids)
Duur: 2.30 uur - Prijs: € 90/ gids met bezoek aan het begijnhof
(max. 15 personen/ gids)
Toegang Museum grauwzusters: € 2,00/ persoon

Voor een anderstalige rondleiding, F-EN-D: 70,00 euro