Oktober 2017

OPGELET: dit evenement is voorbij

ZA 14/10/2017 (13:00) - ZA 25/11/2017

Tentoonstelling Boter bij de Vis

Wat schaft de pot? Deze prangende vraag laat de Belgische bevolking de hele oorlog niet los. Ontdek het relaas van de Groote Oorlog vanuit een nieuw perspectief over het leven van alledag in de rondreizende expo 'Boter bij de vis'.
De werkgroep ‘Groote Oorlog’ van de Vrienden van het Stedelijk Museum en Archief organiseert in samenwerking met diverse partners uit de landbouw- en erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog deze tentoonstelling rond voeding tijdens WOI in het stadsmuseum De hofstadt.
Aan de hand van documenten, fotomateriaal, affiches, … van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis en het stadsarchief Diest wordt een algemeen beeld van de voedselproblematiek tijdens de Eerste Wereldoorlog geschetst.
Al bij het begin van de Eerste Wereldoorlog is er een tekort aan voedsel. De schaarse voedingsmiddelen worden duur verkocht. Voedselproducenten en handelaars willen 'boter bij de vis'. Deze bekende uitdrukking slaat op de directe betaling bij levering. Bijna het hele gezinsbudget wordt gespendeerd aan voedsel. Landbouwers kampen met een tekort aan grondstoffen. De Duitse bezetter eist op grote schaal vee en paarden op. Er is een grote nood aan boter, een veel gebruikte vetstof. Boter is daardoor een gegeerd smokkelproduct. De visserij kan dan weer nauwelijks haar werk doen door de bezetting van de zeehavens. Door de schaarste aan vlees wordt vis het alternatief, maar ook hiervan is de aanvoer beperkt. De problematische voedselsituatie en de creativiteit van de Belgische bevolking staan centraal in de expo ‘Boter bij de vis’.

  • Stadsmuseum De Hofstadt
  • € 4,00 persoon - Gepensioneerden, lerarenkaart en Heritaleden: € 2,00 - kinderen -12 jaar: gratis - inwoners Diest gratis
  • Tel.: 013/ 35 32 09