April 2017

    Nog geen evenementen in deze maand.

ZA 22/04/2017 (00:00) - MA 05/06/2017

Biermaand Diest - Volledige programma

Van 21 april tot en met 05 juni 2017 organiseert de Provincie Vlaams-Brabant opnieuw een heuse biermaand waarbij het bier in de regio in de kijker wordt gezet.
Diest speelt zijn biertroeven uit met een verrassend en gevarieerd bierprogramma met het Diesters gerstenat in de hoofdrol.
Diest was eens een bierstad met faam en reputatie.
Geïnteresseerde bezoekers krijgen gratis de wandelbrochure ‘Diest, brengt leven in de brouwerij’. Met deze wandelbrochure ga je op stap en ontdek je het boeiende bierverleden van Diest afgewisseld met biertips en weetjes.
De fietsers, die graag af en toe halt houden in een gezellig café voor een ‘frisse pint’,  komen zeker met de gratis fietsroute ‘Prinsheerlijke biertjes - fietsroute voor bierliefhebbers’ aan hun trekken.


1. Bierwandeling ‘Tussen pot & pint’
Tussen pot en pint ontdekken we het rijke bierverleden van Diest.
Een luchtige wandeling die de zintuigen prikkelt... historische wetenswaardigheden en leuke verhalen over het goddelijke gerstenat!
Onderweg wordt een authentiek bruin café aangedaan om het Diestse Gildenbier te proeven.
Wil je graag gedetailleerde informatie over bieren, de verschillende smaakprofielen of biersuggesties bij gerechten? Dan kan je in Stadsmuseum De Hofstadt de wandeling afsluiten bij biersommelier Pol Van Gehuchten. Hij zorgt voor leuke weetjes en anekdotes over bieren en de brouwerijen. Speciaal voor deze proeverij selecteerde hij 3 Diestse bieren met telkens een ander smaakpallet en alcoholpercentage.

Data   za 22/04 - 13/05 - 27/05
           zo 07/05 - 21/05 - 04/06
Start  14 uur - Toerisme Diest
Duur   2.30 uur
Prijs   € 3,00/ persoon (excl. consumptie en proeverij) - kinderen – 12 gratis
           € 8,00/persoon bierwandeling met toegang tentoonstelling in stadsmuseum en bierproeverij met biersommelier Pol Van Gehuchten, doch excl. consumpties in de café (hiervoor dient u € 3,00 extra te voorzien).

Deze bierwandeling is ook voor groepen mogelijk op een vrij te kiezen datum mits reservatie bij Toerisme Diest. Om praktische redenen zijn deze groepsbezoeken enkel mogelijk zonder bierproeverij in het stadsmuseum.
Duur    3.00 uur.
Prijs     € 90,00/ gids (max. 25 personen/gids). De consumpties dienen ter plaatse te worden betaald.
Toegang museum €2,00/persoon.

2. Smakelijke biercultuurwandeling
Om van bier te genieten moet je niet altijd van een fris getapt glas of flesje drinken! Het kan ook verwerkt worden in allerlei gerechten in de keuken!
Wandel tijdens deze culinaire 'bierwandeling' van voorgerecht tot hoofdgerecht en dessert.
Starten doe je met de tentoonstelling in Stadsmuseum De Hofstadt. Onderweg vertelt de gids je alles over het Diesters bierverleden om te eindigen bij een culinaire bierverwennerij.
 
Data   do 20/04 – 27/04 – 04/05 – 11/05 – 18/05
           vrij  28/04 – 05/05 – 12/05  
Start  16.00 uur
Waar  Stadsmuseum De Hofstadt, Grote Markt
Prijs   € 49,50/ persoon incl. toegang tentoonstelling, gidsvergoeding, proeversglas
Gildenbier, voorgerecht, hoofdgerecht vis of vlees met een streekbier  en een verrassend Bierdessert ; extra dranken dienen ter plaatse te worden betaald.
Deze culinaire wandeling kan vanaf min.10 personen/gids).
Inschrijven Reserveren verplicht bij Toerisme Diest: toerismereservatie@diest.be  - 013/35 32 74
Min. 10 personen - Max. 25 personen (Indien er 3 dagen voor de geboekte datum onvoldoende inschrijvingen zijn, zal deze geannuleerd worden).
Betaling de betaling dient 3 dagen vooraf te gebeuren via overschrijving of aan de toeristische infobalie. 

3. Tentoonstelling: Leven in de brouwerij in Stadsmuseum De Hofstadt
Tijdens de biermaand wordt Stadsmuseum De Hofstadt terug in de tijd geplaatst met het paanhuis dat zich onder De Hofstadt bevond. De traditie van oude café’s wordt opnieuw tot leven gebracht met een voorstellen van een café-interieur. Daarnaast zijn er oude bierattributen zoals halsters, roergaffels etc.. te zien maar ook archieffoto’s, bierweetjes en biertips….
Openingsuren Elke dag van de biermaand van 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur 
Gesloten op maandag
Toegang museum € 2,00/ persoon
 
TIP!
Bierproeverij met biersommelier Pol Van Gehuchten
Data  za 22/04 - 13/05 - 27/05
          zo 07/05 - 21/05 - 04/06
Waar Stadsmuseum De Hofstadt, Grote Markt
Uur   15.00 .
Prijs  € 6,00. Toegang tot tentoonstelling en bierproeverij (3 proeversglaasjes).
Info en reservatie: toerismereservatie@diest.be – 013/ 35 32 74. 

4. Fietsroute Prinsheerlijke biertjes - fietsroute voor bierliefhebbers 
Een fietsroute voor bierliefhebbers! De Demer zorgt voor de perfecte afwisseling van natuur, stads- en dorpskernen, een stiltegebied en gezellige cafés om met een verfrissend streekbiertje op adem te komen.
Via het knooppuntennetwerk fiets je langs Zichem, Averbode, Scherpenheuvel en Diest.
De fietsroute is tijdens de biermaand gratis verkrijgbaar bij:
- Toerisme Diest, Kon. Albertstraat 16 a, 3290 Diest – 013/35 32 74

5. Het Brabants bier buffet

Vier Vlaams-Brabantse bierproefverenigingen (Objectieve Bier Academie Diest, De Dijleschuimers, De Lambikstoempers en De Hagelandse Bier Genieters) hebben de handen in elkaar geslagen om samen de rijkdom van het bierpatrimonium binnen de provincie Vlaams-Brabant  in het licht te stellen. Onder de gemeenschappelijke noemer “het Brabants Bier Buffet” willen ze bezoekers op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de kleinere artisanale brouwerijen in de provincie.
De Objectieve Bier Academie Diest werkt hiervoor samen met De Biertempel (Het Haasken), een speciaalbierencafé langs de historische Grote Markt in het centrum van Diest, waar op een doordeweekse dag  al meer dan 140 bieren te verkrijgen zijn.
Op zaterdagnamiddag 6 mei voegt de Objectieve Bier Academie Diest hier nog een selectie artisanale Brabantse bieren aan toe van kleine brouwerijen uit de regio

Datum: 06 mei
Start : 14 uur - Café De Biertempel - Grote Markt
Info: obad@telenet.be 

 

Proeven bij de bron - Huisbrouwerij De Loterbol
Open elke eerste zaterdag van de maand (06 mei en 03 juni 2017)

Met de sluiting van de brouwerijen Cerckel, Duysters en Ooms leek het bierdoek voorgoed te vallen over Diest. Maar in 1995 kwam er letterlijk nieuw leven in de brouwerij met de opstart van een kleine huisbrouwerij in de vroegere brouwerij Duysters

Huisbrouwerij de Loterbol is elke eerste zaterdag van de maand vanaf 16.00 uur geopend.
Michel Theysstraat 58a

De mouterij
Mouterij Cuypers stond mee aan de wieg van de Belgische biercultuur en leverde mout aan heel wat brouwerijen in Vlaanderen - waaronder thuishaven en bierstad Diest - en later zelfs Duitsland. Goed voor in totaal 7.000 mout per jaar.
Nadat een zware brand in 1990 de welvarende mouterij van de familie Cuypers in vlammen deed opgaan, stond dit industriegebouw jarenlang leeg. In 2004 vond het nieuw leven en werd de mouterij omgebouwd tot een prachtig complex met luxueuze loften en een ruim kantoor met museum. De rijke geschiedenis van de mouterij is zichtbaar in de prachtige restanten die de brand destijds overleefd hebben en worden tentoongesteld in het museum. Deze unieke stukken - waarvan sommige houten exemplaren uit het Duitse Dresden ruim een eeuw oud zijn - hebben een centrale plaats gekregen bij communicatiebureau Designskills waardoor je vanuit elke ruimte zicht hebt op dit goed bewaard stukje geschiedenis.

Authenticiteit en creativiteit gaan hier vandaag hand in hand en vormen een begeesterende werkplek voor Designskills! Wil je deze plek met je eigen ogen komen ontdekken? Schrijf je dan nu in en wees getuige van dit rijke Diestse bierverleden vol nostalgische verhalen.

Data: 23/04, 06/05 en 13/05 
Waar: Peetersstraat 19
Uur: 14.00 uur

Prijs: € 3,00/ persoon
Reserveren verplicht via toerismereservatie@diest.be

Tijdens de biermaand kan je bij de deelnemende horeca genieten van een Borrel&Bite aan €6 en/of een lunch of diner aan € 23.

Deelnemers: Oud Diest, De Biertempel, Chef Sero, De Nieuwe Haan, In den Zoeten Inval.

Vraag naar de brochure van de biermaand aan onze infobalie voor de menu's.

 

 

  • Info en reservatie: toerismereservatie@diest.be