Erfgoed

De Citadel

De Diestse Citadel is het enige overgebleven bakstenen exemplaar in Vlaanderen. De citadel werd gebouwd tussen 1845 en 1853 op een heuvel, de Allerheiligenberg. De bouw van de Citadel vormde het dominerend sluitstuk van de transformatie van Diest tot vestingstad, nadat eerder het fort, de wallen en de stadspoorten werden opgetrokken. Het hele bouwwerk is louter gericht op de militaire functionaliteit, met als enige verfraaiing de arduinen poort in neoclassicistische stijl.

Het complex deed dienst als zelfstandige versterking dat autonoom kon standhouden bij een belegering of zelfs na de val van de stad. Daarbovenop moest het met kanonvuur ook beletten dat de vijand de stad kon verlaten om op te rukken richting Leuven.

Hoewel de Nederlandse dreiging al snel verdween, had de Citadel tot voor kort nog verschillende militaire functies. Tot 2011 was het eerste bataljon parachutisten in de Citadel gevestigd. Na hun verhuis kwam het complex leeg te staan. Vandaag zweeft de site nog tussen verleden en toekomst … en zoekt ze een nieuwe bestemming.

Vijfhoek

De Citadel werd gebouwd in de vorm van een vijfhoek (met zijdes van elk zo’n 190 meter) en is omringd door droge grachten. Middenin vind je een groot open plein waaruit overwelfde doorgangen naar de fronten en bastions lopen. De kazerne had verschillende faciliteiten om in het levensonderhoud van de manschappen te voorzien. Zoals dienstlokalen, leef- en slaapruimtes, opslagruimtes voor bewapening en voedsel, een apotheek en dokterskabinet, een bakkerij en keuken.

Een uniek element is het Chasseloup-Laubat verdedigingssysteem. De kanonnen in de flanken van de bastions ( vijfhoekige uitbouwsels van de wal) moeten de grachten flankeren. En hier worden kanonkelders beschermd door een voorliggend bakstenen masker. het bood niet alleen een oplossing voor de rookafvoer, maar zorgde er ook voor dat  de kanonnen er niet konden vernield worden.  De Diestse Citadel is de enige in Europa waar dit verdedigingssysteem nog vrijwel intact is gebleven.

Een bezoek aan Citadel en/of het Pegasusmuseum met gids zijn mogelijk. Meer informatie op het tabblad ‘Voor groepen’.