Wandelroutes

20 wandelingen in de Demervallei

Het wandelgebied Demervallei situeert zich in het noordelijk gedeelte van het Hageland langs de grens met de provincie Antwerpen. Het gebied vormt de overgang van de vruchtbare bodems van het Brabants leemplateau in het centrum, over de stoere ijzerzandsteenheuvels, naar de schralere zandgronden van de Kempen in het noorden. Die overgang zie je duidelijk aan het wisselende landschap. Van eindeloze akkers en weiden, afgeboord met populieren, in de vlakte tot de fruitaanplantingen bij de aanzet naar de grotendeels beboste Hagelandse heuvels.
Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort , Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Tremelo worden terecht Demergemeenten genoemd. Dat staat niet alleen voor de Demer die in Werchter samenvloeit met de Dijle en daar de naam van laatstgenoemde rivier overneemt, maar voor een heel stroomgebied met talrijke beken die de rivier voeden. Daarnaast tref je ook vele grachten die werden aangelegd voor de ontwatering van het gebied. Het uitgestrekt wandelgebied laat je alle gelegenheid om van het landschap te genieten en kleine authentieke dorpjes en gehuchten te ontdekken.
De mooiste plekjes in de Demervallei kan je ontdekken via achttien wandellussen die in deze wandelgids beschreven staan. In totaal omvat dit wandelgebied ongeveer 190 km wandelwegen langs de mooiste plekjes van Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Tremelo.
Kostprijs: 6 euro