Erfgoed

Hof van Nassau

Deze traditionele herenwoning van 1510 was de voormalige residentie van de Prins van Oranje-Nassau. De ruime dwarsbouw van bak- en zandsteen heeft mooie hoge vensters. Maar wat vooral opvalt, is de gotische trapgevel. Deze is voorzien van vijf gordellijsten en drie kleine venstertjes. Het bovenste is bezet met een wapensteen met het schild van de Nassau's.

Torentje

Tegen een langsgevel leunt een achthoekig torentje aan. Het is verrijkt met regelmatige speklagen van zandsteen. De zijdes van de hoogste verdieping tellen twee rechthoekige venstertjes. Het dak heeft de vorm van een piramide.

Linkerkant

Aan de linkerkant zie je een laagbouw. De grote inrijpoort met boogstenen dateert van 1695, de steekboogdeur met tussendorpel uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Helemaal links sluit er nog een dwarsgebouw aan met een steil zadeldak. De puntgevel is voorzien van muurvlechtingen. De rechtervleugel van het Hof van Nassau heeft de tand des tijds niet overleefd.

Oranjestad

Het gebouw werd in opdracht van Hendrik III van Nassau gebouwd. De prinsen van Oranje-Nassau bestuurden Diest van 1499 tot aan de Franse Revolutie. Ook vandaag draagt Diest nog altijd de titel Oranjestad.