Kerken & Religie

Sint-Sulpitiuskerk

Volgens de overlevering zou de eerste Sint-Sulpitiuskerk in de zevende eeuw gesticht zijn door de Heilige Remaclus. De bidplaats was waarschijnlijk in hout opgetrokken en stond op de plaats van de huidige kerk. Later kwam hier een Romaanse kerk. In 1312 besloten de kerkmeesters deze te vervangen door een nieuw en groter kerkgebouw. Dat moest gelijke tred houden met de toenemende macht van Diest en in de nieuwe stijl opgetrokken worden: de gotiek.

Omdat de gotiek in Brabant toen nog in haar kinderschoenen stond, deed men beroep op Franse architecten. Voor Diest verzorgde de Franse bouwmeester Pierre de Savoye het ontwerp. In de opbouw verwijzen tal van elementen naar het schema van de Franse gotische kathedralen. Zoals de zware steunmuren met daarop luchtbogen die de drukking van de hoge opengewerkte muren zijdelings opvangen. De werf sleepte meer dan twee eeuwen aan. Wist je trouwens dat in het hoogkoor zich het graf bevindt van Prins Filips Willem van Oranje-Nassau? Hij was de oudste zoon van Willem de Zwijger.

Architecten

Geleidelijk werd de ruimte van het kerkgebouw vergroot, te beginnen met het koor. Een hele resem architecten was dan ook betrokken bij de uitvoering, onder andere Hendrik van Tienen (verantwoordelijk voor de prachtige zuidergevel), Sulpitius van Vorst, (de latere bouwmeester van de Sint-Pieterskerk in Leuven) en Mattheus de Layens (bouwmeester van het Leuvense stadhuis).

Mosterdpot

Het lange basilicaal gebouw bevat een barok beiaardtorentje op de viering. De combinatie van de roestbruine kleur van ijzerzandsteen met de witte Franse steen van het torentje, geeft de kerk een heel eigen cachet. In Lier heet de vieringtoren ‘peperbus’, in Lokeren ‘zoutvat’ en in Diest ‘mosterdpot’. Aan het torentje danken de Diestenaars hun spotnaam ‘mosterdschijters’. Uitheemse kruiden waren peperduur, zodat Jan met de pet zich tevreden moest stellen met goedkope mosterd van eigen bodem.

Patroonheiligen

Patroonheiligen van de kerk en de stad zijn Sint-Sulpitius en Sint-Dionysius Twee heiligen, respectievelijk bisschop van Bourges en bisschop van Parijs, die in de Franse hoofdstad van oudsher vereerd worden.

 

 


 

  • Grote Markt
  • Vanaf 1 juli 2020 tot en met 31 augustus: De Sint-Sulpitiuskerk is dagelijks open, behalve op maandag, van 14.00 tot 17.00 uur.
  • Toegangsprijs: gratis
    Een bezoek aan het Museum voor Religieuze kunst is gratis voor individuele bezoekers.
    Groepen melden zich op voorhand aan en betalen € 2,00 per persoon.