Kerken & Religie

Sint-Sulpitiuskerk

Op de Grote Markt prijkt de statige Sint-Sulpitiuskerk- en Dionysiuskerk. De kerk ontstond wellicht al in de 7de eeuw toen de heilige Remaclus (600-673) de kerk stichtte en deze noemde naar zijn leermeester de H. Sulpitius van Bourges. In de 12de eeuw stond er een relatief grote Romaanse kerk op de huidige plaats. In 1312 is er voor het eerst sprake voor de bouw van de huidige, gotische kerk. De Franse bouwmeester Pierre van Savoye ontwierp de kerk zoals de Franse gotische kathedralen met hoog opengewerkte muren ondersteund door luchtbogen en steunberen. De bouwstijl van de kerk wordt Demergotiek genoemd door het gebruik van de lokale ijzerzandsteen. In 1321 werd gestart met de eerste bouwfase: het koor. De bouw zou ruim twee eeuwen in beslag nemen.

De huidige beiaard dateert van 1672. De klokken werden gemaakt door de beroemde klokkengieter Pieter Hemony uit Amsterdam en per schip naar Diest gebracht. Het is de grootste nog overgebleven Hemony-beiaard ter wereld: de Stradivarius voor klokken en beiaarden. De huidige “mosterdpot”, het torentje van de beiaard, werd pas in 1766 gebouwd na de verdere uitbreiding van de beiaard.

De Sint-Sulpitiuskerk is vandaag de hoofdkerk van de stad Diest. Daarnaast is ook het Museum voor Religieuze Kunst in de kerk gevestigd. Het Museum is een ware schatkamer van de Zuid-Nederlandse kunst van de 16de tot de 18de eeuw. In het hoogkoor voor het hoofdaltaar bevindt zich het graf van prins Filips Willem van Oranje-Nassau, Heer van Diest en oudste zoon van Willem de Zwijger. 

 

 


 

  • Grote Markt
  • mei tot en met september: di-zo van 13 tot 17 uur; oktober tot en met april: elke eerste zondag van de maand van 13 tot 17 uur
  • Toegangsprijs: gratis