Musea

Stadsmuseum 'De Hofstadt'

Vanaf woensdag 28 oktober om 18 uur sluit stadsmuseum De Hofstadt opnieuw de deuren, dit naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen die aangekondigd werden door de Vlaamse Regering op dinsdag 27 oktober. Tot nader bericht blijft het museum gesloten.

 

In het hart van de stad ligt het stadsmuseum De Hofstadt, ooit het verblijf van de Heren van Diest. Het museum toont een rijke kunstverzameling die het boeiende verleden van de stad Diest reflecteert. De Hofstadt is ondergebracht in de sfeervolle kelders van stadhuis, een overblijfsel van de drie huizen die hier tot begin 18de eeuw stonden.

Het zilverwerk van de schuttersgilden, gebruiksvoorwerpen, beeldhouwkunst, schilderijen, meubilair en zo meer vertellen op een heel aangename manier het verhaal van Diest. Pronkstuk is  'De Annunciatie', is een schilderij van Hendrick ter Brugghen, één van de grootste schilders van de Utrechtse school. Maar bewonder zeker ook de 15de eeuwse kroonluchter en de twee 'besloten hofjes', een uniek Vlaamse kunstvorm uit de 17de eeuw. En voor het eerst worden alle resterende huisheiligen uit het Diestse begijnhof in groep getoond.

 Bezoek het stadsmuseum digitaal via Erfgoedplus
1. Surf naar www.erfgoedplus.be
2. Klik op 'Collecties'
3. Klik op 'Musea'
4. Klik op Diest 'De Hofstadt'

 

Stadsmuseum De Hofstadt opent terug de deuren vanaf 02 juni 2020!

In de voorbije weken werden bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen om iedereen op een veilige manier terug te kunnen ontvangen. Zo is er een verplicht parcours dat gevolgd moet worden.
Het museum zal geopend zijn op de normale openingsuren maar reservatie is verplicht!

1.       Reserveren kan per mail op museum@diest.be, met vermelding van je naam en de gewenste datum en tijdstip van je bezoek.Er wordt namelijk maar 1 entiteit (individu, koppel of gezin) per kwartier toegelaten. Doe je reservatie tenminste 24u op voorhand, zodat onze medewerkers van stadsmuseum De Hofstadtde beschikbaarheid voor je kunnen nagaan. Vanaf 2 juni is ook telefonisch reserveren mogelijk tijdens de openingsuren, en dit op het nummer 013/35.32.09.
2.       Kom op tijd en wacht voor de ingang van het museum op de Grote Markt: een medewerker komt je halen op het gereserveerde tijdstip.
3.       Een mondmasker is verplicht! Zo bescherm je jezelf en onze medewerkers.
4.       Was je handen bij het binnengaan en ontsmet zedaarna met de aanwezige handgel.
5.       De expo Hans Laagland zal je ongetwijfeld in vervoering brengen, maar we vragen je om je bezoek te beperken tot maximum 30 minuten. Zo krijgt iedereen de kans om een bezoekje te brengen. 

 

  • Stadhuis, Grote Markt 1 - Tel. 013/35 32 09
  • Di, do en vr: 11u – 17u
    Za en zo: 13u – 18u
    Ma en woe gesloten
    Reserveren verplicht
  • gratis