Musea

Stadsmuseum 'De Hofstadt'

In het hart van de stad ligt het stadsmuseum De Hofstadt. Het museum bevindt zich in de middeleeuwse zalen van drie gebouwen die op de plaats van het huidige stadhuis stonden: De Hofstadt, dat het paleis van de heren van Diest was, het middeleeuwse stadhuis en ‘De Oord’, wat in de middeleeuwen ‘de hoek’ betekende en oorspronkelijk een gewoon hoekhuis was. In de 1ste helft van de 18de eeuw werden de drie gebouwen afgebroken om plaats te maken voor het huidige stadhuis. Enkel deze zalen bleven bewaard. Het museum toont een rijke kunstverzameling die het verhaal van de stad Diest vertelt. 

Het pronkstuk is het schilderij 'De Annunciatie' van Hendrick ter Brugghen, één van de grootste schilders van de Utrechtse school. Bijzonder zijn ook de 15de-eeuwse kroonluchter en de twee 'besloten hofjes' uit de 17de eeuw. 

Het museum is geopend op de normale openingsuren maar reservatie is momenteel verplicht! 

-         Reserveren kan per mail op museum@diest.be, met vermelding van je naam en de gewenste datum en tijdstip van je bezoek. Er wordt namelijk maar 1 entiteit (individu, koppel of gezin) per kwartier toegelaten. Doe je reservatie tenminste 24u op voorhand, zodat onze medewerkers van stadsmuseum De Hofstadt de beschikbaarheid voor je kunnen nagaan. Ook telefonisch reserveren is mogelijk tijdens de openingsuren, en dit op het nummer 013/35 32 09. 

-         Kom op tijd en wacht voor de ingang van het museum op de Grote Markt: een medewerker komt je halen op het gereserveerde tijdstip.

-         Het dragen van een mondmasker is verplicht. Zo bescherm je jezelf en onze medewerkers.

-         Was je handen bij het binnengaan en ontsmet ze daarna met de aanwezige handgel.

Wil je ons museum digitaal bezoeken? Dat kan via de website https://www.erfgoedplus.be/collectie/24020A51

  • Stadhuis, Grote Markt 1 - Tel. 013/35 32 09
  • Di, do en vr: 11u – 17u
    Za en zo: 13u – 18u
    Ma en woe gesloten
    Reserveren verplicht
  • gratis